Joshua van Eijndhoven
OndernemerWereldreizigerSprekerBlog

Van Panama naar de grote oceaan - wat neem je mee?

14 april 2015 - door Joshua van Eijndhoven

Katia en ik liggen bij Panama Stad en gaan bijna de Grote Oceaan oversteken. Maar wat nemen we mee? Hoe bereiden we ons voor op deze tocht van duizenden zeemijlen? De afstanden zijn enorm en de eilanden afgelegen. Daarom is onze voorbereiding essentieel. Deze week een inkijkje in de voorbereidingen voor onze afvaart.
IMG_2080-001
Nederland – Kenya zonder stoppen
Vanaf Panama tot de Marquesas eilanden, onze eerste stop, is 4000 mijl zeilen. Onderweg liggen de befaamde Galapagos eilanden maar die zijn duur en gecompliceerd geworden. Een stop van een week kost ons al snel 1500 euro en wekelijks komen er strenge regels en eisen bij. Als je bijvoorbeeld aangroei onder de romp hebt, moet je het laten schoonmaken door een beroepsduiker. Zelfs bevriende grotere jachten van 50 en 60 voet passeren de eilanden. Wij besluiten het voor een andere wereldomzeiling te bewaren en dit betekent dat het 4000 mijl (7400 kilometer ) is tot de eerste stop, dezelfde afstand als Nederland – Kenya.
Levensmiddelen op tropische eilanden
De Marquesas eilanden zijn onderdeel van Frans Polynesie waar we zeker een paar maanden op tropische eilanden en atollen gaan blijven. Daarom willen we zo veel mogelijk voorraden meenemen zodat we lekkere gerechten kunnen bijven koken. We slaan en masse bier, wijn, olijfolie, Parmezaanse kaas, en meer van onze favoriete levensmiddelen in. Ook slaan we Sushi ingredienten in als Wasabi en soyasaus voor de tonijnen die we gaan vangen. We sjouwen bij elkaar 450 kilo aan boord. Een goede basis die we aanvullen met lokale vis, groente en fruit.
Op de motor door de doldrums
De eerste fase vanuit Panama varen we door de doldrums, het windstilte gebied rond de evenaar. Hoewel we het liefst zeilen is dat moeilijk zonder wind dus we nemen 180 Liter diesel mee, 90 in de tank en 90 in jerricans. Hiermee kunnen we bijna 5 dagen op de motor varen en leggen we maximaal 600 mijl af. Een schijntje vergeleken bij de 4000 mijl die voor ons ligt maar genoeg om ons net door dat windstilte gebied heen te helpen totdat we de zeilen kunnen hijsen.
Drinkwater
We hebben geen watermaker aan boord dus we vertrouwen op het water dat we meenemen. We nemen 400 Liter mee waarvan 125 Liter in verzegelde 4 Liter jerricans. Dat is ons basis drinkwater. Verder hebben we 75 Liter in jerricans als backup en de gewone scheepstank van 200 Liter. Dat zou ruim genoeg moeten zijn om het een maand mee te redden. En met een beetje geluk regent het af en toe en vangen we wat regenwater op.
Verse groente en fruit
Verse groente en fruit inkopen bewaren we voor het laatst zodat het zo lang mogelijk mee gaat. We gaan dit weekend inkopen doen en dan varen we dinsdag 14 april in een paar uur naar Las Perlas, de eilanden waar expeditie Robinson zijn opgenomen. Daar schrobben we de bodem en gaan we onderweg!
Bijna klaar
Joshua zeilt met tuigage van Carl Stahl Yachting
Deze blog is verzonden met mijn Xtreme Districts Iridium Go

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer, wereldreiziger, spreker en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. Een reisorganisatie waar je waanzinnige reizen mogelijk naar exotische bestemmingen kunt boeken. En waarbij de reis bijdraagt aan ontwikkeling van de bestemming door CO2 compensatie, ontwikkelingswerk en projecten. Belangrijkste hierin zijn het Voja re-Forrest project, Voja Education Program en Voja @work project.

Lees al mijn blogberichten
Op reis met de Hope

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Lezingen en trainingen

Joshua als spreker boeken

Joshua is een ervaren spreker met rijke ervaring in het spreken voor verschillende gelegenheden en op diverse fora. Hij spreekt in het onderwijs op Universiteiten en Hogescholen, in het bedrijfsleven op teamdagen en coachings-evenementen en voor verenigingen en particuliere evenementen.

  • Raak geïnspireerd door persoonlijk leiderschap, moed en schitterende verhalen.
  • Geniet van deze fantastische spreker met een rijk verhaal vol beeld en video.
  • Gemiddelde publiekswaardering: 9+
Meer over mijn lezingen

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Vakantie Kaapverdië

10 juli 2018

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017
© Copyright 2019 - Joshua van Eijndhoven